Tacopaj med kyckling

Idag har jag lagat jättegod paj till middag!
Jag gjorde med kyckling innerfilé istället för grillad kyckling, blev hur bra som helst.


Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl, gärna fullkorn
1/2 tsk salt
2 msk vatten

Fyllning:
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl Arla Köket riven ost texmex


Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 25 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Hacka löken fint, fräs den mjuk i smör-&rapsolja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt kycklingbitarna, blanda väl och lägg allt i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över blandningen. Strö över ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.


/Lina 


Räkor med dill och pepparrot

Eftersom jag inte varit på jobbet idag heller men kände mig mycket piggare så passade jag på att laga lite mat till lunch.
Enkelt och väldigt gott va de!
Receptet är för 4 pers, men jag skulle säga att det är för ca 2 pers.

1 kg räkor med skal
50 g smör
2 msk hackad dill
2 msk grovriven pepparrot


Skala räkorna. Fräs dem i smöret i en stekpanna. Rör i dill och pepparrot. Servera till kokt ris blandat med fräst purjolök.





/Lina

 


Korvstroganoff

Idag fick Veronica och Fredrika åka hem till sjuklingen Lina. Tillsammans lagade vi Korvstroganoff på Linas vis, det vill säga en lightvariant på lättmjölk.

Lite på måfå som vanligt men gott.

1 pkt grillkorv
½ - 1 gul lök
ca 3-4 msk tomatpure
ca 2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
ketchup
Ris

Stek korven, tillsätt löken o stek några min på medelvärme så att löken inte bränns.
Ta bort från plattan o tillsätt tomatpure och rör om.
Blanda i ca 4 dl mjölk, vispa resten av mjölken med mjölet och rör sedan i det också. (Öka mängden mjölk för mer sås, ev även mjölet så såsen inte blir så lös.)
Låt koka upp, tillsätt lite ketchup efter smak.
Serveras med kokt ris.



/Lina, Veronica & Fredrika

 


Sparrissoppa

Har ikväll gjort egen sparrissoppa. Blev tipsad av en på jobbet. Och så hade jag en påse i frysen som nu kom till användning :) Det var himla enkelt och tog ca tio minuter att göra, trodde det skulle vara svårare...

 

Till ca tre port:

500g fryst sparris (hon hade gjort på två knippen färsk)

1 tärning grönsaksbuljong

1 dl vispgrädde

Örtsalt, peppar

 

Koka sparrisen och häll bort det mesta av vattnet (man kan spara resten till om man vill spä sopan i slutet). Mixa slätt, enklast med stav direkt i kastrullen. Krydda med salt, peppar och buljong och ha i grädden. Tadaaa!

 


/Fredrika

Kyckling och lax med sallad

Idag har jag varit hos Emmy, vi gjorde sallad med kyckling och lax till, va väldigt smarrigt.

Blandsallad
Gurka
Färska champinjoner

Tomat
Mozzarella
Rödlök
Fetaost

Kycklingfiléer
Vitlök
Gravad lax

Man kan göra vilken sallad man vill men vi tog lite blandad sallad på lösvikt, gurka och champinjoner.
Sen tomat, mozzarella, lök och fetaost på ett fat brevid.
Skar kycklingfileerna i skivor och stekte i smör, pressad vitlök och salt och peppar.
Sen tog vi gravad lax till också och baguette.
Hade salladsdressing till så de blev lite såsigt med:)

Va väldligt gott!



/Lina

Kalkonwok

Det här är kanske snarare ett bevis på att jag har lagat riktig mat denna veckan än det är ett recpettips. Lite improviserat men det var ganska gott!

1/3 paket frysta wokgrönsaker
1 paket strimlad kalkon
Rapsolja
Soya
Sambal Oelek
Bulgur
Buljong

Woka grönsakerna i oljan och soyan och sambal oeleken (varning, ganska starkt!). Blanda ner kalkonen. Koka bulguren enligt paketets anvisning men byt ut saltet mot buljong. Servera tillsammans. Själva woken blir för två personer. Jag åt hälften med bulgur och fryser in hälften som den är. Den kan man ju äta med nudlar sedan för lite variation!


/ Veronica

 


Ugnsgratinerad aubergine

Min lunch idag bestod av fyra riskakor, så jag ville kompensera det med en ordentligt lagad middag. Improviserade ihop en rätt helt själv, utan recept, och det blev faktiskt riktigt gott!



1 aubergine
1 röd paprika
4 soltorkade tomater (det var allt jag hade hemma, men man kan nog ta några fler)
ca 20 svarta oliver
1 liten burk majs, 150 g
1 paket fetaost, 150 g
en klick (ca 0,5 dl) creme fraiche
Salt
Peppar
Chilipulver

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela auberginen i två halvor och gröp ur dem. Spara innehållet! Salta halvorna lite.

Hacka paprika, tomater och oliver och fräs i olja tillsammans med majs och aubergineinnehållet (det kan räcka att ta lite drygt hälften av innehållet). Tillsätt hälften av fetaosten samt creme fraiche för att det ska röra ihop sig lite. Krydda och smaka av.

Häll grönsaksblandningen i de urgröpta auberginehalvorna och smula resten av fetaosten över. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.

En halva är lagom för en person. Jag tror inte att min överblivna halva kommer vara så god att värma i micron imorgon - nästa gång sparar jag ena halvan samt hälften av röran och osten och gratinerar det innan det ska ätas. Ett tips bara.

/Maria


Brysselkålspaj

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • ¾ kesella lätt
  • 3 rödlökar
  • 500 g brysselkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk (minst 3 %)
  • 3 dl riven lagrad ost

Hacka mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop degen snabbt. Tryck ut den i en pajform, nagga med gaffel och låt vila i kyl i 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader (jag råkade ha 250 grader, men det blev bra det med).

Grovhacka löken & dela brysselkålen i halvor. Fräs dem tillsammans i en stor stekpanna och tillsätt salt och peppar. Häll på grädde, koka ihop ca 3 min och låt svalna.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter och vispa under tiden ihop ägg, mjölk och ost. Rör sedan ner äggblandningen i brysselkålsgrädden och häll alltihop över pajskalet.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.

Enligt det ursprungliga receptet ska det passa bra med skinka till. Jag tog lite uppkryddade kidneybönor istället och det tror jag är både godare och nyttigare! :)

/Maria


Köttbullar och stuvade makaroner

Ikväll har jag gjort samma rätt som Lina och jag gjorde i onsdags. Blev så sugen på det igen :) Om Maria blir köttbullssugen kanske det går att göra med quornfärs. Eller så är det för torrt så att det inte håller ihop, trots ägget.

Till köttbullarna använde jag:

500 gram köttfärs
½ lök
1 ägg
1 tsk salt
2,5 krm svartpeppar

Jag blandade bara ihop allt och rullade till 30 söta köttisar. Sen stekte jag de i ugnen för att kunna göra alla på en gång och för att det inte skulle bli så mycket matos (har ju ingen fläkt...).





Det blev många matlådor :)

/Fredrika

Mörkt grovt bröd med sirap och filmjölk

Bakade ett bröd för någon vecka sedan som var både gott, lätt att göra och förhållandevis nyttigt. Bara att blanda ihop ingredienserna och in i ugnen!

Receptet är till två limpor, men givetvis går det bra att halvera mängden.

  • 4 dl vetemjöl 
  • 3 dl grahamsmjöl 
  • 3 dl rågsikt 
  • 4 dl blandade frön (jag hade krossade linfrön, solrosfrön och havrekli. Tror att pumpakärnor skulle vara gott!)
  • 4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt 
  • 0,5 dl olivolja eller matolja (jag tog lite extra för att det ska hålla ihop bättre.)
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1 liter filmjölk
  • Ställ ugnen på 175 grader.

    Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke. Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet. Häll smeten i smorda avlånga formar och nagga med en sticka genom hela brödet, ca 25 gånger.

    Grädda i nedersta delen av ugnen i 90-100 minuter.

    Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Täck med bakhandduk och låt svalna ytterligare. 

    Ät dem ljumna nybakade eller skiva och frys in när de svalnat helt.

    /Maria


    Pasta med spenat, soltorkade tomater och kräftstjärtar

    Första gången jag gjorde det här följde jag ett recept som jag hade fått från Lina som hon tog från Arla. Men i torsdags när jag lagade rätten gjorde jag helt utan recept, och jag skriver hur jag gjorde. Vill man ha rätt recept går det säkert att googla fram. Kräftstjärtarna går att byta ut om kyckling eller räkor eller vad man nu vill.

    1/2 påse bladspenat
    1 vitlöksklyfta
    6-7 soltorkade tomater
    2,5 dl matlagningsgrädde
    Lite smör
    Kräftstjärtar
    Salt
    Peppar
    Pasta

    Stek bladspenaten i lite smör. Lägg i tomaterna. Häll över grädden, pressa i vitlöksklyftan och låt puttra. Koka pastan samtidigt. När pastan är klar häller du i kräftstjärtarna eller vad du nu ville ha (har man kyckling ska de i från början, antar jag) och kryddar lite. Servera med pasta.

    Eftersom jag inte lyckats föra över bilden från mobilen blir det ingen bild. Nästa gång ska jag ta med min kamera! Men Maria som var hos mig och åt lunch samma dag får vittna om att jag faktiskt lagade detta ;)

    /Veronica


    Nudelwok med kyckling och grön curry

    Ikväll har vi lagat en favorit i repris. Dock utan spenat. Det var lika gott men spenaten hade gjort rätten snyggare och en aning mer järnrik ;)


    200 gram
    kycklingfilé(er)


    matolja
    0,5 st
    gul lök(ar)
    1 msk
    grön currypasta
    2 dl
    kokosmjölk
    1 msk
    fisksås
    0,5 påse
    äggnudlar
    75 gram
    spenat


    salt och peppar


    1. Strimla kycklingen och woka i olja. Tillsätt strimlad lök mot slutet av stekningen. Rör ned grön currypasta, tillsätt kokosmjölk och fisksås, låt sjuda ett par minuter.

    2. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Tillsätt nudlar och spenat till den varma currysåsen och blanda. Smaka av med salt och peppar och servera.

    / Fredrika & Lina

    RSS 2.0