Brysselkålspaj
-
2,5 dl vetemjöl
-
75 g smör
-
¾ kesella lätt
-
3 rödlökar
-
500 g brysselkål
-
1 tsk salt
-
1 krm svartpeppar
-
2 dl vispgrädde
-
3 ägg
-
1 dl mjölk (minst 3 %)
-
3 dl riven lagrad ost
Hacka mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop degen snabbt. Tryck ut den i en pajform, nagga med gaffel och låt vila i kyl i 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader (jag råkade ha 250 grader, men det blev bra det med).
Grovhacka löken & dela brysselkålen i halvor. Fräs dem tillsammans i en stor stekpanna och tillsätt salt och peppar. Häll på grädde, koka ihop ca 3 min och låt svalna.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter och vispa under tiden ihop ägg, mjölk och ost. Rör sedan ner äggblandningen i brysselkålsgrädden och häll alltihop över pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.
Enligt det ursprungliga receptet ska det passa bra med skinka till. Jag tog lite uppkryddade kidneybönor istället och det tror jag är både godare och nyttigare! :)
/Maria
Vem?
Vem av oss byter ut skinkan mot kidneybönor? :p Men jag ska genast korrigera inlägget!
Herregud lagar du sånt här i vanilga fall en vardagskväll?
Haha just det här var faktiskt ett recept som jag gjorde förut, hade matlåda i frysen och kom på att jag ville tipsa om det. Men tänkte göra grönsakspaj idag, hade bara inte tillräckligt med tid :)