Fullkornsbröd med lingon

Ingredienser (1 limpa)
8 dl rågsikt 
2 dl krossat bovete 
1 dl havre-, vete- eller kruskakli 
1 dl linfrön 2 tsk salt 
1 msk bikarbonat 
1 dl lingonsylt 
0,25 dl ljus sirap (jag använde mörk istället och det gick bra det med!)
5 dl mild naturell yoghurt

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör därefter i lingonsylt, sirap och yoghurt.
Smöra och bröa en brödform. Häll i degen och nagga den med en lång sticka.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (ev något längre).
Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.



/Maria

Frukostbröd

Ingredienser (10 st)
5 dl vatten (ev lite mer)
1 dl naturell yoghurt
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solrosfrön
1 riven morot
0,5 dl linfrön
0,5 dl matolja
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special

Gör så här
Värm vatten och yoghurt till fingervarmt och rör ut jästen i vätskan. Häll i övriga ingredienser, avsluta med mjölet. Degen ska vara lös (därav hällde jag på lite extra vatten. Tyckte då att det verkade alldeles för löst, men resultatet blev bra). Låt jäsa i 1,5 timme och värm ugnen till 225 grader. Dela degen i 10 bitar och grädda i 15 min.



/Maria


Broccolipasta med fetaost

Det här receptet tipsade en kompis om för flera år sedan. Brukar laga det med jämna mellanrum eftersom det är så gott och lätt att göra.

Ingredienser (4 port)
300 g pasta
250 g färsk broccoli
1 gul lök
2,5 kelda lagalätt
En halv grönsaksbuljongtärning
100 g fetaost
ca 10-15 grovhackade svarta oliver
1 krm svartpeppar
Salt
Smör

Gör så här
Koka pastan. Skär broccolin i små bitar och låt den koka med pastan några minuter på slutet. Skala och hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt kelda lagalätt, smulad buljongtärning och peppar. Låt koka några minuter och smaka av med salt. Häll såsen över broccolipastan och strö över smulad fetaost och oliver.


/Maria
 


Morotstzatziki

Världens enklaste recept, men det var ett lite annorlunda och gott alternativ till vanlig tzatziki, så jag vill ändå tipsa om det:

2 dl matyoghurt
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Detta gav ganska mycket tzatziki, det räcker nog åtminstone till fyra personer. Jag åt den till Hälsans Köks grönsaksburgare och grönsaksblandat ris.



/Maria

 


Svamp- och purjolöksgryta

Ingredienser (4 port)
300 g färska champinjoner (tror att jag tog ca 20 st)
1 purjolök
1 tomat
2,5 dl kokosmjölk
2 msk sweet chilisås 
En halv lime
0,5 tsk salt
Smör

Gör så här
Skiva svampen, strimla purjolöken och skär tomaten i tärningar. Stek svampen i smör och tillsätt purjolöken efter några minuter. Låt svampen och purjolöken bli mjuka och tillsätt sedan kokosmjök, sweet chilisås och salt. Låt koka på svag värme i någon minut och rör sedan ner tomattärningarna och pressa i limen. Servera förslagsvis med ris.


/Maria

 


Indisk kikärtsgryta

Jag tycker faktiskt att det här med en gemensam receptblogg är en riktigt bra idé och jag har lite dåligt samvete över att jag varit en så dålig bloggare. Nu är det i alla fall dags att lägga in några recept som jag provat sedan sist!

Ingredienser (4-5 port)
2 burkar kikärtor (800 g)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 gröna paprikor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk hel kummin
1 tsk grovmald svartpeppar
1 burk hela tomater (400 g)
0,5 tsk sambal oelek
2 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt

Gör så här
Spola av kikärtorna med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikorna i stora bitar och fräs tillsammans med lök, ingefära, kummin och peppar. Rör ner kikärtor, tomater, sambal oelek, citronsaft och salt. Koka upp och låt koka i 1-2 minuter så att allt blir genomvarmt.

Enligt det ursprungliga receptet ska denna rätt serveras med mezeyoghurt och bröd. Jag blandade med ris istället och frös in som matlådor. På så vis räcker grytan dessutom lite längre - jag fick fem (ganska stora) portioner.



 
 

/Maria


Krämig tomatsoppa

Idag gjorde jag tomatsoppa hos mormor. Det var också hennes huvud som stod för receptet:

2 port.

Purjolök
½ ask naturell färskost
1 burk krossade tomater
Smaksättare

Vi använde purjolök för det var det enda vi hade. Annars kanske det är bäst med vanlig gul lök. Men purjolök var jättegott också. Började med att strimla en del av det gröna på purjon och la undan för att ha som dekoration på soppan. Sen strimlade jag en del och fräste i lite smör i en kastrull. Sen la jag i färskosten och efter det tomatkrosset. Lät puttra lite. Sedan körde jag några varv med mixerstav. Sist kryddade jag och spädde med lite vatten. Vi använde timjan, lite socker och worcestersås men man kan nog ha i lite vad man vill. De krossade tomaterna var också smaksatta med örter. Färska örter är nog väldigt gott och någon fond eller buljong.

Tyvärr hade jag inte med mig kameran.

/Fredrika


RSS 2.0