Hirsbullar med senapssås
Koka upp 3 dl hirs.
Blanda i lite lök (vi tog 1), lite olivolja, drygt 1/2 dl mjöl, lite örtsalt, vanligt salt, koriander (malen, brun, det smakade inte tvål. Men man kan skippa det om man vill) samt 2 dl kvarg/kesella gourmet.
Forma bollar (våra blev dock platta) och grädda på 200 grader i cirka 30 minuter.
För att göra senapssåsen smälter man 4 msk smör och 2 msk mjöl och häller i massa mjölk och massa senap och låter det koka upp.




/Veronica
Morotsmuffins

/Maria
Fullkornsbröd med lingon
8 dl rågsikt
2 dl krossat bovete
1 dl havre-, vete- eller kruskakli
1 dl linfrön 2 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
0,25 dl ljus sirap (jag använde mörk istället och det gick bra det med!)
5 dl mild naturell yoghurt
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör därefter i lingonsylt, sirap och yoghurt.
Smöra och bröa en brödform. Häll i degen och nagga den med en lång sticka.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (ev något längre).
Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

/Maria
Frukostbröd
Ingredienser (10 st)
5 dl vatten (ev lite mer)
1 dl naturell yoghurt
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solrosfrön
1 riven morot
0,5 dl linfrön
0,5 dl matolja
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
Gör så här
Värm vatten och yoghurt till fingervarmt och rör ut jästen i vätskan. Häll i övriga ingredienser, avsluta med mjölet. Degen ska vara lös (därav hällde jag på lite extra vatten. Tyckte då att det verkade alldeles för löst, men resultatet blev bra). Låt jäsa i 1,5 timme och värm ugnen till 225 grader. Dela degen i 10 bitar och grädda i 15 min.
/Maria
Broccolipasta med fetaost
Det här receptet tipsade en kompis om för flera år sedan. Brukar laga det med jämna mellanrum eftersom det är så gott och lätt att göra.
Ingredienser (4 port)
300 g pasta
250 g färsk broccoli
1 gul lök
2,5 kelda lagalätt
En halv grönsaksbuljongtärning
100 g fetaost
ca 10-15 grovhackade svarta oliver
1 krm svartpeppar
Salt
Smör
Gör så här
Koka pastan. Skär broccolin i små bitar och låt den koka med pastan några minuter på slutet. Skala och hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt kelda lagalätt, smulad buljongtärning och peppar. Låt koka några minuter och smaka av med salt. Häll såsen över broccolipastan och strö över smulad fetaost och oliver.
/Maria
Morotstzatziki
Världens enklaste recept, men det var ett lite annorlunda och gott alternativ till vanlig tzatziki, så jag vill ändå tipsa om det:
2 dl matyoghurt
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Detta gav ganska mycket tzatziki, det räcker nog åtminstone till fyra personer. Jag åt den till Hälsans Köks grönsaksburgare och grönsaksblandat ris.
/Maria
Svamp- och purjolöksgryta
Ingredienser (4 port)
300 g färska champinjoner (tror att jag tog ca 20 st)
1 purjolök
1 tomat
2,5 dl kokosmjölk
2 msk sweet chilisås
En halv lime
0,5 tsk salt
Smör
Gör så här
Skiva svampen, strimla purjolöken och skär tomaten i tärningar. Stek svampen i smör och tillsätt purjolöken efter några minuter. Låt svampen och purjolöken bli mjuka och tillsätt sedan kokosmjök, sweet chilisås och salt. Låt koka på svag värme i någon minut och rör sedan ner tomattärningarna och pressa i limen. Servera förslagsvis med ris.
/Maria
Indisk kikärtsgryta
Jag tycker faktiskt att det här med en gemensam receptblogg är en riktigt bra idé och jag har lite dåligt samvete över att jag varit en så dålig bloggare. Nu är det i alla fall dags att lägga in några recept som jag provat sedan sist!
Ingredienser (4-5 port)
2 burkar kikärtor (800 g)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 gröna paprikor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk hel kummin
1 tsk grovmald svartpeppar
1 burk hela tomater (400 g)
0,5 tsk sambal oelek
2 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt
Gör så här
Spola av kikärtorna med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikorna i stora bitar och fräs tillsammans med lök, ingefära, kummin och peppar. Rör ner kikärtor, tomater, sambal oelek, citronsaft och salt. Koka upp och låt koka i 1-2 minuter så att allt blir genomvarmt.
Enligt det ursprungliga receptet ska denna rätt serveras med mezeyoghurt och bröd. Jag blandade med ris istället och frös in som matlådor. På så vis räcker grytan dessutom lite längre - jag fick fem (ganska stora) portioner.




Krämig tomatsoppa
2 port.
Purjolök
½ ask naturell färskost
1 burk krossade tomater
Smaksättare
Vi använde purjolök för det var det enda vi hade. Annars kanske det är bäst med vanlig gul lök. Men purjolök var jättegott också. Började med att strimla en del av det gröna på purjon och la undan för att ha som dekoration på soppan. Sen strimlade jag en del och fräste i lite smör i en kastrull. Sen la jag i färskosten och efter det tomatkrosset. Lät puttra lite. Sedan körde jag några varv med mixerstav. Sist kryddade jag och spädde med lite vatten. Vi använde timjan, lite socker och worcestersås men man kan nog ha i lite vad man vill. De krossade tomaterna var också smaksatta med örter. Färska örter är nog väldigt gott och någon fond eller buljong.
Tyvärr hade jag inte med mig kameran.
/Fredrika
Tacopaj med kyckling
Idag har jag lagat jättegod paj till middag!
Jag gjorde med kyckling innerfilé istället för grillad kyckling, blev hur bra som helst.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl, gärna fullkorn
1/2 tsk salt
2 msk vatten
Fyllning:
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl Arla Köket riven ost texmex
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 25 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Hacka löken fint, fräs den mjuk i smör-&rapsolja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt kycklingbitarna, blanda väl och lägg allt i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över blandningen. Strö över ost. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.
/Lina
Räkor med dill och pepparrot
Eftersom jag inte varit på jobbet idag heller men kände mig mycket piggare så passade jag på att laga lite mat till lunch.
Enkelt och väldigt gott va de!
Receptet är för 4 pers, men jag skulle säga att det är för ca 2 pers.
1 kg räkor med skal
50 g smör
2 msk hackad dill
2 msk grovriven pepparrot
Skala räkorna. Fräs dem i smöret i en stekpanna. Rör i dill och pepparrot. Servera till kokt ris blandat med fräst purjolök.
/Lina
Korvstroganoff
Idag fick Veronica och Fredrika åka hem till sjuklingen Lina. Tillsammans lagade vi Korvstroganoff på Linas vis, det vill säga en lightvariant på lättmjölk.
Lite på måfå som vanligt men gott.
1 pkt grillkorv
½ - 1 gul lök
ca 3-4 msk tomatpure
ca 2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
ketchup
Ris
Stek korven, tillsätt löken o stek några min på medelvärme så att löken inte bränns.
Ta bort från plattan o tillsätt tomatpure och rör om.
Blanda i ca 4 dl mjölk, vispa resten av mjölken med mjölet och rör sedan i det också. (Öka mängden mjölk för mer sås, ev även mjölet så såsen inte blir så lös.)
Låt koka upp, tillsätt lite ketchup efter smak.
Serveras med kokt ris.
/Lina, Veronica & Fredrika
Sparrissoppa
Har ikväll gjort egen sparrissoppa. Blev tipsad av en på jobbet. Och så hade jag en påse i frysen som nu kom till användning :) Det var himla enkelt och tog ca tio minuter att göra, trodde det skulle vara svårare...
Till ca tre port:
500g fryst sparris (hon hade gjort på två knippen färsk)
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
Örtsalt, peppar
Koka sparrisen och häll bort det mesta av vattnet (man kan spara resten till om man vill spä sopan i slutet). Mixa slätt, enklast med stav direkt i kastrullen. Krydda med salt, peppar och buljong och ha i grädden. Tadaaa!
Kyckling och lax med sallad
Blandsallad
Gurka
Färska champinjoner
Tomat
Mozzarella
Rödlök
Fetaost
Kycklingfiléer
Vitlök
Gravad lax
Man kan göra vilken sallad man vill men vi tog lite blandad sallad på lösvikt, gurka och champinjoner.
Sen tomat, mozzarella, lök och fetaost på ett fat brevid.
Skar kycklingfileerna i skivor och stekte i smör, pressad vitlök och salt och peppar.
Sen tog vi gravad lax till också och baguette.
Hade salladsdressing till så de blev lite såsigt med:)
Va väldligt gott!
/Lina
Kalkonwok
Det här är kanske snarare ett bevis på att jag har lagat riktig mat denna veckan än det är ett recpettips. Lite improviserat men det var ganska gott!
1/3 paket frysta wokgrönsaker
1 paket strimlad kalkon
Rapsolja
Soya
Sambal Oelek
Bulgur
Buljong
Woka grönsakerna i oljan och soyan och sambal oeleken (varning, ganska starkt!). Blanda ner kalkonen. Koka bulguren enligt paketets anvisning men byt ut saltet mot buljong. Servera tillsammans. Själva woken blir för två personer. Jag åt hälften med bulgur och fryser in hälften som den är. Den kan man ju äta med nudlar sedan för lite variation!
/ Veronica